Международна седмица на коучинга 2015 – огромен интерес и позитивни емоции

Приключи, организираната за втора поредна година, Международна седмица на коучинга. Сдружение с нестопанска цел „АЙ СИ ЕФ България“ – организацията на професионалния коучинг- подготви и осъществи изключително интересна, насочена изцяло към практиката на коучинга, програма на тема:
Твоята кариера, осъзнай силата си!

Кариерно развитие и персонален коучинг за иновации и развитие на млади предприемачи.

Целта на провежданата в цял свят Седмица е широкото запознаване и популяризиране на коучинга като партньорство и подход за развитие на ръководители, разкриване на личен и екипен потенциал за постигане на цели, придобиване на нови знания, управление на промяната, мотивация за високи резултати в работата.В навечерието на Седмицата Кирил Калев – Председател на УС и Веслава Попова – Директор комуникации гостуваха в ИКОНОМЕДИЯ – КАРИЕРИ и информираха за програмата на събитията.

На 18.5., понеделник, те посетиха  двете най-големи национални медии – Българската телеграфна агенция и Българската национална телевизия и предоставиха подробна инфомация относно целите и съдържанието на събитията за многомилионната им аудитория.

Вижте видеата от интервютата пред БТА и БНТ.

Още първите реакции в социалните медии показаха, че интереса към Седмицата е много голям.

Във вторник дванайсет активни, сертифицирани члена на организацията гостуваха в Софийският университет – Факултет по журналистика и масова комуникация.

Поздравени от проф. дфн Христо Кафтанджиев, зам.- декан по учебната дейност, присъстващите студенти и гости изслушаха с интерес и много въпроси презентацията на АЙ СИ ЕФ България. Повечето пожелаха да “опитат коучинг”, а някои от студентите, окуражени от своя преподавател д-р Кирил Калев дори влязоха в “ролята на професионален коуч”.

В своята обратна връзка към организаторите някои от студентите и гостите споделиха:

Александра Бонева (втори курс “Връзки с обществеността”):

“Освен следването в СУ практикувам PR в бизнес академията- 9 Academy, свързана с неформалното образование и предприемачеството. Опитах коучинг на тема “Моето личностно развитие и в частност как да бъда по успешна в работата си”. Останах много впечатлена и удовлетворена. Успях да постигна целта, която си бях поставила в самото начало. Изясних си важни неща и сега се чувствам много по-уверена. За моят коуч Аксиния Петкова мога да кажа, че останах с прекрасно впечатление, хареса ми начина й на работа и подхода към мен.
Много ще се радвам , по-честно в университетите да се провеждат такива събития, защото мисля, че са ни нужни и безкрайно полезни. Благодаря за възможността! “

Петя Стаменова (Customer Service Representative  – Concentrix Bulgaria (IBM):

“Опитах коучинг на тема: “Моето кариерно развитие – как да развия в себе си определни качества в личностен и професионален аспект? Как да подобря качеството си на работа в екип и индивидуално?“
Много приятна и полезна сесия с професионалист.Още в първите 5 минути търсеното партньорство между мен и коуча беше налице. По време на сесията и след това имах по-ясни представи и посоки за размисъл.В края целите бяха достигнати успешно.След запознаването ми отблизо с коучинга, тази професия много ми допадна и заинтригува.”

“АЙ СИ ЕФ България” благодари на Софийския университет за гостоприемството. На мнение сме, че съвременните подходи за бизнес комуникация и развитие, какъвто е коучинга, трябва да се предлагат на студентите не само като избираема дисциплина, а в близко бъдеще и като магистърска програма. Опитът в държави като Австрия и Германия го доказва!

Повече за събитието и отзиви от участниците прочетете тук.

Вечерната среща на неуморния екип коучове от АЙ СИ ЕФ, същия ден, продължи в ELEVEN – българският фонд подпомагащ стартирането и развитието на млади предприемачи на тема „Персонален коучинг за иновации и развитие на млади предприемачи“.

Теодора Мирчева – домакин и най-чаровен мениджър във Фонда, на 22 г.!! , споделя:

“За мен беше удоволствие да ни гостувате! Благодаря за всичко. Изпращам моята обратна връзка и тази на някоиот участниците…
Изключително освобождаващо е да споделиш на глас мислите си за нещата, които те „човъркат“. Разбрах, че липсата на по-голяма мотивация от тази в миналото, не означава непременно проблем в настоящето – нещо, за което не си бях давала сметка. 
Със сигурност една среща не е достатъчна, за да се засегне по-сериозно други теми, които ме интересуват:  екипна динамика,организационни проблеми, балансе на лични и работни отношения. 
Надявам се да държим връзка в бъдеще.
Успешна седмица 🙂
Теди”

Ето и други мнения изпратени след разгорещената дискусия по презентацията и проведените над 30 демонстративни сесии “ОПИТАЙ КОУЧИНГ”:

Илия Ламбов (Управляващ партньор и продуктов дизайнер във фирма “Лудум” ООД – лаборатория за постмодерен дизайн и интернет продажби.

“Моята тема на коучинг: “Модел и метод (визия и практика) за въздествие, върху мотивацията между партньорите в едно дружество.” Благодаря ви, беше ми приятно и ползотворно. Сесията ми помогна да структурирам мислите си и да изведа приоритети в работата.
При бъдеща работа с коуч бих желал да рефлектирам следното:…Визуализирайки външен обект, човек проектира собствените си виждания, като субект. Образът е медия, която разделя външното от вътрешното – медиатор на собствените ни рефлексии. Смисловите връзки, които се изграждат, са диференциации и  неподлежащи на обективизъм, но отключват или заключват, общовалидни фундаментални ценности ….”

Последните съждения на Илия показват следното: коуча рефлектира много често сложни професионални разсъждения на своя клиент, свързани с неговата собствена експертиза. Ако в края на сесията клиентът смята, както твърди Илия, че е успял да структурира мислите си с помощта на въпросите на коуча, то съвместната работа е действително успешна…Опитайте и вие!!!

Елена Николова         (Co-founder @Wonder Paint)

“Сесията беше кратка и нямаше възможност за много дълбок разговор, въпреки това стана ясно,  че трябва да работя върху комуникационните си уменя и емоционалната интелигентност.А също върху управлението на времето, моите презентационни и лидерски умения…”

Всички участвали коучове дадоха максимално от себе си и също бяха удовлетворени от резултатите. Защото бъдещите предприемачи на България, подпомагани от организации като ELEVEN, имат огромен потенциал и възможности.
С помощта на коучинга и членовете на “АЙ СИ ЕФ България” той може да бъде развит и подкрепен!

Повече за събитието и отзиви от участниците прочетете тук.

И тази година гостуването в ИЛИЕВ ЦЕНТЪР на Американският университет в България в сряда, 20 май, бе един огромен успех по думите на Мила Натудова от съорганизаторите на вечерта Сдружение “ТУК-ТАМ”:

“Здравейте,
Благодаря ви за още едно успешно сътрудничество! На събитието присъстваха 60 човека, като повечето от тях се възползваха от безплатната сесия ОПИТАЙ КОУЧИНГ.
Самата презентация и лекционна част бяха много интересни В бъдеще, мисля, че ще е добре тя да бъде още по-дълга и с възможност за още повече въпроси, а самите сесии, поради огромния интерес, да се организират отделно.
Оставам на разположение.
Поздрави и успех!
Мила

Предложението на Мила има смисъл, защото последните сесии свършиха след 22ч. – уморително, но и много зареждащо и вдъхновяващо за всички участници!

Повече за събитието и отзиви от участниците прочетете тук.

В четвъртък, 21 май десет члена на АЙ СИ ЕФ България имаха уникалната възможност да прекрачат прага на Народното събрание на Република България и да присъстват на работно заседание на Постоянната култура по културата и медиите съвместно с депутати от Постоянната комисия по образованието и науката.

При откриването на заседанието народният представител г-жа Полина Карастоянова информира своите колеги, че гостуването на АЙ СИ ЕФ България се провежда в рамките на Международната седмица на коучинга в навечерието на 24 май – Денят на българската просвета, култура и славянската писменост и е на тема:

МОДЕРНИ ПОДХОДИ ЗА РАЗВИТИЕ НА РЪКОВОДИТЕЛИ В ПУБЛИЧНАТА СФЕРА И БИЗНЕСА С ПЕРСОНАЛEН КОУЧИНГ

Презентацията на Кирил Калев и Веслава Попова по темата предизвика интереса на народните представители, Съвета за електронни медии, представляван от неговия председател доц. Георги Лозанов, многобройните гости в залата. Полемика предизвика “понятието коучинг”, за което в почти всички публични дискусии, особено в университетите, се поставя въпроса за намиране на българска дума – заместител. Оживление предизвика твърдението на Веслава Попова, че думата всъщност “има български корен”.

Някои депутати поставиха въпроса за прилагането на коучинга в държавните и публичните институции, което бе приветствано от всички в залата. Медийният експерт и продуцент Мартин Захариев изрази мнението си, че, за съжаление, това няма да се случи преди осигуряването на финансови средства от европейски фондове.

В края на дискусията председателката Карастоянова благодари сърдечно на “АЙ СИ ЕФ България” за гостуването в Парламента и изрази увереност, че повече нейни колеги ще намерят време за ОПИТАЙ КОУЧИНГ и, че това няма да бъде последната среща с професионалната организация на коучинга в България.

Управителният съвет на АЙ СИ ЕФ България благодари на всички свои членове, които отделиха време за присъствие на събитията, а също на институциите и спонсорите подкрепили провеждането на Международната седмица на коучинга в България.

Повече за събитието можете да прочетете тук.

Събитията в рамките на Международната седмица на коучинга 2015г. се провеждат с подкрепата на:

  • Сертифицираната от ICF програма за коучинг-обучение “My Coaching”  www.mycoaching.me
  • “Изкуството и Науката в Коучинга – международно призната коучинг програма акредитирана от ICF, провеждаща се в България от топ треньори с богат опит от цял свят.”