6-ти Майсторски коучинг клас на ICF Bulgaria на живо с гост-коуч Лиз Макан, Ръководител на дивизията “Коучинг за висши мениджъри, лидерство и мениджмънт” в Би Би Си, (Великобритания)

2011-11-03

ГОСТЪТ
Лиз Макан, професионален коуч, визионерът и създател на вътрешната коучинг програма и ръководител на дивизията “Коучинг за висши мениджъри, лидерство и мениджмънт” в британската обществена медия Би Би Си

ТЕМАТА
“Интеграция на коучинга в Би Би Си”

Ако искате да разберете какво е коучинг и да видите практика от световна класа, заповядайте на 6-ия Майсторски коучинг клас на ICF Bulgaria. Той ще се проведе НА ЖИВО с гост Лиз Макан. Тя е професионален коуч и визионерът, създател и ръководител на вътрешната коучинг програма в Би Би Си, която е наричана “оазисът в Би Би Си” и е международно призната с най-високото отличие за добра практика и професионализъм в сферата на коучинга – ICF Prism Award през 2008 г.
Лиз ще се спре на следните въпроси:

 • Какво направихме в Би Би Си и защо го направихме?
 • Как разраснахме вътрешната програма за коучинг?
 • Къде сме сега?
 • Всички аспекти на ползите от коучинга в Би Би Си
 • Кои са следващите ни стъпки?
 • Въпроси и отговори, в която ще можете да зададете всички възможни Ваши въпроси както за самата програма, така и за вътрешни коучинг програми, които Вие самите като изпълнителни директори или ЧР мениджъри искате или вече внедрявате във Вашите организации.

Шестият Майсторски коучинг клас на ICF Bulgaria e подходящ за Вас, ако искате да разберете:

 • Как се въвежда коучинг в обществена медия, чийто бюджет е под лупата на британския парламент?
 • Как Би Би Си развива вътрешни коучове и гарантира качеството на техните услуги към мениджъри от всички нива, включително най-висшите ръководители в Би Би Си?
 • Как правилно да позиционирате коучинга в организацията и да го свържете със стратегическите цели, за да извлечете максимума от този инструмент?

За кого е?

MUST SEE професионалист и събитие, ако сте:

 • Мениджър, който иска да се запознае с това как може коучинга да се използва в бизнеса за постигането на цели и резултати на качествено ново ниво и с висока възвращаемост.
 • Изпълнителен директор, ЧР или ОР мениджър, който вече работи, е в процес или желае да разработва такива програми. Лиз е един от най-големите капацитети в тази област и ще ви даде безценни идеи и спести ненужни грешки и инвестиции в неправилна посока в бъдеще.
 • За всеки практикуващ или желаещ да стане коуч.

КЪДЕ? SAP Labs България, бул. “Цар Борис III” №136А.

КОГА? НА ЖИВО на 3 ноември 2011 г. от 18:30 до 21:00 ч.

ПАРТНЬОРИ НА СЪБИТИЕТО: Сесията се провежда със специалната подкрепа на SAP Labs България и в партньорство със СЕО клуба.

Коя е Лиз Макан?

Тя е визионерът, създател и ръководител на вътрешната коучинг програма в британската обществена медия Би Би Си. Тя оглавява дивизията “Коучинг за висши мениджъри, лидерство и мениджмънт” в Би Би Си. Самата тя е професионален коуч с изключително богат опит, коучва висшите мениджъри в Би Би Си, човек с изключителна биография и професионално развитие в и извън коучинга и с опит в мениджмънта, човешките ресурси, организационното развитие и консултациите.

В Би Би Си тя доразвива първоначалната коучинг програма и създава Executive Coaching Network в рамките на медията, с което през 2008 г. печели престижната Prism Award на Международната коуч федерация (ICF) за добра практика в приложението на коучинга и професионализъм.

По време на своята вече 11-годишна практика и роля при приложението на коучинга в Би Би Си, тя е създала обучителен курс за коучинг за висши мениджъри и е отговаряла за подбора, професионалното обучение и развитие на близо 80 коуча и за качеството на услугите, които те предоставят вътре в организацията. За да разшири приложението на коучинга, Лиз Макан е създател и на курса “Коучинг умения за мениджъри“, който има за цел да обучи ръководителите в Би Би Си как да прилагат „коучинг стил“ при общуване с партньорите и управление на хората в своите екипи.

Лиз Макан има водеща роля в развиването на коучинга като професия, взимайки активно участие в дейностите на APECS, на Европейския съвет по менторство и коучинг, на британската Асоциация по коучинг.

Като коуч на изпълнителни директори и висши мениджъри (executive coach), Лиз има широк кръг клиенти – както сред висшите мениджъри и лидери в Би Би Си, така и извън нея. Тя също така е и супервайзор на коучове за изпълнителни директори и висши мениджъри в цялата индустрия.
Тя е акредитирана като коуч и от Международната коуч федерация, и от британската Асоциация по коучинг. За да обогати разбирането и опита си, тя е преминала и обучения в разнообразни области – бърза терапия, констелационна терапия, кариерен коучинг, коучинг супервизия. Към момента работи, за да стане Мастър коуч в областта на коучинга за изпълнителни директори и висши мениджъри. Тя е квалифицирана и може да провежда, тълкува и дава обратна връзка по множество психометрични инструменти.
Избрана е за коуч на годината от читателите на „Coaching at Work“.
Със своето присъствие като гост лектор Лиз работи за повишаване на стандартите и коучинг практиките на коучове по целия свят.

Послание на Лиз Макан до участниците в 6-ия Майсторски коучинг клас на ICF Bulgaria:

В края на 6-ия Майсторски коучинг клас на ICF Bulgaria, който беше първият от инициативата, който се проведе на живо в София, Лиз Макан написа специално послание до присъствалите в залата:
И го прочете на глас пред участниците в 6-ия Майсторски коучинг клас:
“Коучове в България – вие сте пионери във вашата държава, така че започнете с идея за края и в духа на истинския коучинг стил създайте визия за това, което ще бъде, когато стигнете там. Колко далече сте от това сега? Какво е нужно да направите, за да направите още една крачка напред? И по пътя останете верни на това, което вярвате,че е коучингът и кои сте вие като личности и това пространство. Можете да го направите, България, насладете се на пътешествието.”

Още снимки от 6-ия и първи на живо Майсторски коучинг клас на ICF Bulgaria:

Ирина Горялова, съосновател и Директор “Комуникации”, представи 6-ия поред гост-коуч в инициативата Майсторски коучинг класове на ICF Bulgaria Лиз Макан:
6-ти Майсторски коучинг клас на ICF Bulgaria с гост-коуч Лиз Макан от Би Би Си
Лиз Макан е визионерът и създател на вътрешната коучинг система, която е наричана “оазиса” в британската обществена медия Би Би Си и е световно призната като добра практика – носител е на ICF Prism Award, най-високото отличие на Международната коуч федерация за приложение на коучинга в организациите. Тя представи пътя, който е извървяла при създаването й от нулата.

В началото е била визията: “… да предоставим професионален коучинг за висш мениджмънт на всички служители, който да е толкова добър или по-добър от този, който се предлага от външни коучове. И на по-изгодна цена!”

Практиките, които Лиз Макан сподели по време на 6-ия Майсторски коучинг клас на ICF Bulgaria, провокираха мисленето на участниците – настоящи и бъдещи коучове, консултанти, мениджъри по човешки ресурси, изпълнителни директори и разгоря оживен диалог:

И време за въпроси и отговори:

Петър Горялов, съосновател и председател на ICF Bulgaria, връчи на Лиз Макан видео с исторически забележителности от България “Bulgaria Dream”, както и мускалче с традиционно българско розово масло като символ на благодарността ни за щедрото споделяне на ноухау от сърцето на Би Би Си и за това, че водещ световен експерт в сферата на коучинг системите се отзова на поканата ни да сподели експертизата си с настоящи и бъдещи коучове, ЧР мениджъри и изпълнителни директори у нас:

И накрая – по традиция в края на всеки Майсторски коучинг клас участниците в него пишат своето спонтанно кратко послание към гост-коучовете с обратна връзка за това, което ги е впечатлило и какво си взимат от събитието и с благодарност:

Първият Майсторски коучинг клас на живо на ICF Bulgaria с Лиз Макан, която е създала “оазиса” в Би Би Си, съвпадна със 75-годишнината от основаването на британската обществена медия. С тази снимка искахме да запечатаме тези два исторически момента:

Изтегли дневния ред и подробности за участие в 6-ия Майсторски коучинг клас на ICF Bulgaria

Лиз Макан – специален гост на първия коучинг панел в HR конференцията на БАУРЧР

Със съдействието и по покана на ICF Bulgaria Лиз Макан участва на живо като специален гост в V Международен форум на БАУРЧР И КАРИЕРИ “Отгледано бъдеще – планиране и управление на приемствеността” на 4 ноември 2011 г., “Шератон”, София. За първи път в годишната конференция на БАУРЧР в България има отделен панел за коучинг и менторство. Фокусът на лекцията й бе върху използването на коучинга за осигуряване на приемствеността, което е само един от аспектите и ефектите на коучинг програмата в Би Би Си и в опита на Лиз Макан.
Презентация на Лиз Макан на форума на БАУРЧР
Повече за и от събитието

Медиите за посещението на Лиз Макан:

Бюлетин на БАУРЧР Информатор | Анонс за ключовите гости на 5-ата годишна конференция на БАУРЧР(октомври 2011 г.)

Лиз Макан пред Human Capital: Мениджърите трябва да се научат да чуват по-добрe (1 декември 2011 г.)

Лиз Макан пред БНТ: Откривател на способности – интервю с Лиз Макан за БНТ (5 ноември 2011 г.)
ВСИЧКИ МАЙСТОРСКИ КЛАСОВЕ НА ICF BULGARIA
ВСИЧКИ МИНАЛИ СЪБИТИЯ НА ICF BULGARIA