Световна награда за ABCD коучинг инициативата на ICF Bulgaria и ICF Victoria

Безпрецедентна съвместна австралийско-българска коучинг инициатива с емблематичното име ABCD (Australian Bulgarian Cross Development) спечели наградата ICF Chapter Award за представителство на Международната коуч федерация (ICF) в категория “Преодоляване на бариерите”.

ABCD - съвместната коучинг инициатива на ICF Bulgaria и ICF Victoria спечели ICF Chapter Award - наградата за ICF представителство в категория “Преодоляване на бариерите

Отляво надясно: Джанет Харви, МСС, президент на ICF Global за 2013 г., Петър Горялов, съосновател и председател на ICF Bulgaria и част от екипа на ABCD инициативата, Карън Туиди, РСС, президент на ICF Global за 2009 г. и лидер на ABCD инициативата от страна на ICF Victoria, Евелин Морган Брукър, председател на ICF Victoria за 2013 г., Костадин Стоилов, Директор “Професионално развитие” и лидер на ABCD инициативата от страна на ICF Bulgaria, и Дамиън Голдварг, президент на ICF Global за 2014 г. на Годишната световна конференция на Международната коуч федерация. Тя се проведе от 3 до 6 октомври 2012 г. в Лондон.

Инициативата бе осъществена между “Ай Си Еф България” и “Ай Си Еф Виктория” – българското и едно от австралийските представителства на Международната коуч федерация (ICF Global).
ABCD - съвместната коучинг инициатива на ICF Bulgaria и ICF Victoria спечели ICF Chapter Award - наградата за ICF представителство в категория “Преодоляване на бариерите

За първи път в историята си Межуднародната коуч федерация (ICF) връчва Награда за местно представителство (ICF Chapter Award) на две свои представителства едновременно.
Отляво надясно: Петър Горялов, съосновател и председател на ICF Bulgaria и част от екипа на ABCD инициативата, Евелин Морган Брукър, председател на ICF Victoria за 2013 г., Карън Туиди, РСС, президент на ICF Global за 2009 г. и лидер на ABCD инициативата от страна на ICF Victoria, Костадин Стоилов, Директор “Професионално развитие” и лидер на ABCD инициативата от страна на ICF Bulgaria с двойното отличие на Годишната световна конференция на Международната коуч федерация. Тя се проведе от 3 до 6 октомври 2012 г. в Лондон.

ICF Victoria Chapter бе отличено за това, че е увеличило броя на своите членове, предоставяйки безплатни коучинг сесии между опитни коучове и начинаещи коучове. Представителството е успяло да върне сред членовете си близо 20 неактивни до момента стари и опитни членове.

ICF Bulgaria бе отличена заради провеждането на ABCD инициативата, която е увеличило ангажимента на членовете чрез предоставянето на безплатни коучинг сесии между опитни коучове от Австралия с начинаещи коучове от България и други участници, описани по-долу. Тя е привлякла няколко нови члена към сдружението и е вдъхновила много от тях да се сертифицират.

Всяка година Международната коуч федерация връчва отличия в категорията “Преодоляване на бариери” на свои представителства по света за успешно проведени инициативи, свързани с коучинга, които са в подкрепа на местните общности.

Австралийско-българската инициативата ABCD направи прецедент с това, че е съвместен проект на две представителства на федерацията – такъв досега не е осъществяван между никои други две представителства от над 100 държави, където ICF има представителства. Това е и първият път, когато Международната коуч федерация награждава с ICF Chapter Award две представителства едновременно.

За ABCD

В рамките на ABCD инициативата австралийски коучове подкрепяха чрез коучинг (целеполагане, слушане, задаване на въпроси, провокиране на ангажимент и т. н.) сертифицирани коучове, потенциални коучове, български мениджъри и изпълнителни директори от бизнеса, образователните институтиции, държавното управление и други сектори на икономиката, да постигат работните си цели и да намират собствените си решения, без да им дават съвети или да ги напътстват и насочват.

Проектът символично започна на 1 март 2011 г. В първа фаза участваха 12 българи-клиенти, които бяха коучвани от австралийски коучове – всеки в рамките на 8 коучинг сесии. Втората фаза, която вече е в ход, е с 8 българи-клиенти. На откриването българските участници отпразнуваха старта с австралийско вино в София, а австралийските коучове – в Мелбърн, с нашенски мартеници, изпратени им от техните клиенти от България.

От българска страна лидер на инициативата бе Костадин Стоилов, член на борда и директор “Професионално развитие” в  “Ай Си Еф България”, а от австралийска – Карън Туиди, професионален сертифициран коуч (РСС) и президент на ICF Global за 2009 г. Двамата бяха активно подкрепяни съответно от Петър Горялов, съосновател и председател на “Ай Си Еф България”, и Хелън Стор, председател на “Ай Си Еф Виктория”.

Костадин Стоилов, директор

Костадин Стоилов, директор “Професионално развитие” на ICF Bulgaria, разказа подробно за смисъла и целите на ABCD инициативата по време на Лидерската среща на ръководителите на ICF представителствата по света в Лондон.

“Първата полза от инициативата е, че участници от различни сектори в България имат лично преживяване и преценка за ползите от коучинга за тях като лидери, за техните организации и индустрии и за промените, които те са направили. Австралийците пък припознаха в този проект кауза – да подкрепят цяла една страна, в която коучингът тепърва прохожда, а това внесе оживление и отново запали искрата им.

Второ, ползата за България – в резултат на получаването на наградата “Преодоляване на бариери” и представянето й пред световната коучинг общност в ICF Global (Международната коуч федерация) в момента имаме готовността на целия световен коучинг капацитет да подкрепи и други смислени проекти, инициативи и каузи в България. Името на България се ползва с уважение и силна подкрепа, която ние като представителство заедно с нашите членове трябва да преценим как да използваме разумно.

Трето, чрез тази инициатива разчупихме няколко типа граници:

  • Вертикални граници: сред българските клиенти на коучинга има от изпълнителни директори от сферата на бизнеса и неправителствени организации до експерти и професионалисти на свободна практика.
  • Хоризонтални граници: коучваните българи са с различен профил – изпълнителни директори, мениджъри човешки ресурси, треньори, консултанти, коучове.
  • Граници между различни сектори: участниците са от сферата на бизнеса, държавното управление, университети, училища и други образователни институции, организации с нестопанска цел като БАУРЧР и други.
  • Демографски граници: в рамките на ABCD инициативата се срещнаха две различни култури, участници на различна възраст, пол, образование, професия и опит.
  • Географски и времеви граници: коучовете и техните клиенти са от Австралия и България, които се намират на 15 000 км една от друга и са със 7-часова разлика.

Четвърто, на глобално ниво в рамките на коучинг общността на ICF Global – голямата полза е, че с австралийските коучове показахме един нов начин на работа и взаимодействие между коучове от България и Австралия, които са разделени от 8-часова разлика и 9000 км и как това може да е от взаимна полза. Това накара много колеги да се замислят за нови варианти на работа в глобалния свят, в който живеем.”, заяви Костадин Стоилов, член на Управителния съвет и директор “Професионално развитие” на ICF Bulgaria и лидер на ABCD инициативата от българска страна.

Петър Горялов, съосновател и председател на ICF Bulgaria, и Костадин Стоилов, Директор

Петър Горялов, съосновател и председател на ICF Bulgaria, и Костадин Стоилов, Директор “Професионално развитие” и лидер на ABCD инициативата, се забавляват по време на изказването на Евелин Морган Брукър, председател на ICF VIctoria за 2013 г., на церемонията по награждаването на двете представителства с престижната ICF Chapter Award.

“Представете си, ако в икономиката на знанието повече страни по света започнат да се подкрепят по този начин, какъв би бил ефектът? Това би било следващият Интернет, който би могъл да увеличи производителността в пъти”, заяви Петър Горялов, съосновател и председател на “Ай Си Еф България”, който заедно с лидера на проекта Костадин Стоилов получиха отличието за България на специална церемония по време на световната коучинг конференция на ICF Global – най-мащабното ежегодно коучинг събитие в света.

“Създаваме нова реалност – нов формат на работа и сътрудничество, и това е успешен пример как представителствата на ICF по света могат взаимно да се вдъхновяват и да се подкрепят по един много практичен начин.”, заяви Карън Туиди, лидер на ABCD инициативата от австралийска страна и бивш президент на ICF Global за 2009 г.

“В партньорството ни с “Ай Си Еф България” бяхме вдъхновени от топлината и професионализма на българските ни колеги. Бяхме изумени от тяхната прецизност при подготовката на цялата документация по инициативата, която си обменихме, тяхната дързост и поглед напред да включат ключови лидери от българското общество и от дръзката им визия за страната им. Научихме много и ние самите се променихме от това сътрудничество.”, заяви Хелън Стор, председател на “Ай Си Еф Виктория”.

Медиите за безпрецедентната ICF Chapter Award за ICF Bulgaria и ICF Victoria

Conference Daily | Chapter Awards: Case Studies Highlight Winners Strategies, стр. 3 (5 октомври 2012 г.)
ICF Global Blog | Congratulations, 2012 ICF Chapter Award winners! (9 октомври 2012 г.)
Economy.bg | Българи отново с международна награда за коучинг (19 декември 2012 г.) 

Други ICF представителства, удостоени с ICF Chapter Award

Всяка година Международната коуч федерация (ICF) отличава свои представителства с ICF Chapter Award (Наградата за местни ICF представителства), за да утвърди успешно проведени маркетинг или инициативи в полза на техните общности.

Всяка година тези награди се връчват в две категории: “Грижа ме е за…” (I Care for Award) и “Преодоляване на бариери” (Breaking Barriers Award). Първата се дава за предоставяне на коучинг на хора, които нямат възможност за достъп до такава услуга. А втората – за представителства, които са показали успех по иновативен начин, провели са изключителни събития за събиране на средства, създали са устойчиви взаимоотношения с медиите с дълготраен и масов ефект и креативни стратегически партньорства или изключителен ръст на членовете.

През 2012 г. ICF удостои шест свои представителства с ICF Chapter Award в тези две катогерии. За спечелилите Джанет Харви, МСС, президент на ICF Global за 2012 г.: “Членовете на ICF имат изключителни постижения по света и, когато те са ангажирани заедно в рамките на дейността на местните ICF представителства, някои инициативи и проекти определено се открояват и заслужават нашето колективно признание. Нека куража на тези ICF представителства да поемат рискове вдъхнови всички ни и да отпразнуваме общата полза от техните усилия.”

Носители на ICF Chapter Award в категорията “Грижа ме е за…”:

ICF Chapter Award за Унгария, 2012

Председателят на ICF Hungary Дора Хегедус (втората отдясно наляво) прие наградата ICF Chapter Award в категорията  “Грижа ме е за…” за малко ICF представителство. Тя бе връчена за инициативата на ICF Hungary да предостави безплатни коучинг услуги на 1000 души, които остават без работа след фалита на унгарските авиолинии “Малев”. Отляво надясно: Деймиън Голдварг, президент на ICF Global за 2013 г., Дора Хегедус, председател на ICF Hungary, и Джанет Харви, президент на ICF Global за 2012 г.

ICF Chapter Award за ICF Italy, 2012

“Грижа ме е за…” за голямо ICF представителство отиде при ICF Italy за тяхната програма за предоставяне на безплатни коучинг услуги за организации или предприемачи, чиито бизнеси са пострадали от земетресението в Северна Италия през май 2012 г., което взе 25 жертви и нанесе щети за 5 милиарда евро.

ICF Chapter Award в категорията “Преодоляване на бариери”:

Наградата на ICF за местно представителство в категорията “Преодоляване на бариери” (ICF Breaking Barriers Chapter Award) се присъжда всяка година в три подкатегории: за голямо, средно и малко представителство на ICF. Освен ICF Bulgaria и ICF Victoria, удостоени с нея бяха още:

ICF Chapter Award за ICF Russia, 2012

През 2012 г. в подкатегорията “Средно представителство” победител бе представителството на ICF в Русия за провеждането на серия от събития за повишаване осъзнатостта за ползите от коучинга в рамките на Международната седмица на коучинга, в които са се включили 2500 участника.

ICF Chapter Award за ICF Jakarta, 2012

В подкатегорията “Малко представителство” бе удостоено представителството на ICF в индонезийската столица Джакарта за организирането на две мащабни събития веднага след своето основаване с цел увеличаване осъзнатостта за ползите от коучинга, което довело до увеличаване на членовете им.

Още снимки от участието на ICF Bulgaria на Годишната световна конференция на ICF Global:

Костадин Стоилов, Карън Туиди, Петър Горялов, Даян Бренън на Годишната световна конференция на ICF Global в Лондон, октомври 2012 г.

Отляво надясно: Костадин Стоилов, Директор “Професионално развитие” и лидер на ABCD инициативата от страна на ICF Bulgaria, Трейси Тресидър, РСС, председател на ICF представителството за Австралазия, Карън Туиди, РСС, президент на ICF Global за 2009 г. и лидер на ABCD инициативата от страна на ICF Victoria, Петър Горялов, съосновател и председател на ICF Bulgariа, и Даян Бренън, МСС, президент на ICF Global за 2008 г., на Годишната световна конференция на Международната коуч федерация в Лондон.

Костадин Стоилов и Петър Горялов разговаряха с Карън Туиди, която предложи възможността в случай, че ABCD инициативата се разрасне, в нея да се включат коучове от ICF представителствата в Австралия и Нова Зеландия.

Среща на лидерите на ICF представителства по света

В деня преди началото на всяка Годишна световна конференция на ICF Global традиционно се провежда т. нар. Лидерска среща на ръководителите на ICF представителства по света.
Лидерска среща на ръководителите на ICF представителства в Лондон, 2012 г.

Отляво надясно: Евелин Морган Брукър, председател на ICF Victoria за 2013 г., Карън Туиди, президент на ICF Global за 2009 г. Най-вдясно Трейси Тресидър, председател на ICF представителството за Австралия и Нова Зеландия.

Лидерска среща на ръководителите на ICF представителства в Лондон, 2012 г.

Вирджиния Уилямс, председател на ICF представителството в Швейцария (2006-2011 г.) и ръководител на подготовката за Европейската конференция на ICF в Женева през 2008 г. Тя бе първоизточникът на вдъхновение за Магдалена Николова, съосновател на ICF Bulgaria, която през 2007 г. покани Петър Горялов и Ирина Гроздева да създадат местно ICF представителство у нас.

Вдясно на снимката: Нийл Скотън в разговор с колега по време на Лидерската среща в Лондон. Нийл Скотън бе ключова фигура в историята на ICF Bulgaria. Той бе коуч на Петър Горялов като председател на ICF Bulgaria и активно го подкрепя в рамките на 3 години (2009-2011 г.) да подготви всдружението за развитие и растеж в годините, когато още нямаше видими резултати. Тяхното партньорство бе част от вътрешната Програма за коучинг на лидери на ICF представителства на ICF Global.

Евелин Морган Брукър, председател на ICF Victoria за 2013 г., (в центъра на снимката) в разговор с колега по време на Лидерската среща на ръководителите на ICF представителства.

 

ВСИЧКИ МАЙСТОРСКИ КЛАСОВЕ НА ICF BULGARIA

ВСИЧКИ МИНАЛИ СЪБИТИЯ НА ICF BULGARIA