Първа пресконференция на ICF Bulgaria за коучинга у нас

2011-10-05

Коучингът като професионална услуга от ново поколение за България, която подкрепя постигането на цели и взимането на решения в бизнеса и с това всъщност подкрепя устойчивата промяна в икономиката, а от там и просперитета на страната. Това бе темата на първата пресконференция на ICF Bulgaria, която бе и първата на тема коучинг в България.

Тя бе дадена от Петър Горялов, съосновател и председател на ICF Bulgaria, и Ирина Горялова, съосновател и Директор “Комуникации”, с цел увеличаване на осъзнатостта за коучинга и приноса му като ресурс за бизнеса, както и за организации в сферата на образованието, здравеопазването, държавното управление и НПО сектора, а оттам и за устойчивата трансформация на цялото общество в България в идните 10-20 и повече години. На събитието присъстваха и някои от членовете на ICF Bulgaria – Гергана Дженкова, координатор “Професионално развитие”, Антония Дамянова, координатор “Финанси”, и Костадин Стоилов.

В международен план коучингът се развива през последните 40 г. и се структурира като професия активно в последните 15 г. Според авторитетното годишно проучване на „PricewaterhouseCoopers” възвращаемостта на инвестицията е средно 7 пъти. Той широко се използва като външна и като вътрешна услуга в бизнес организациите и все повече изпълнителни директори и мениджъри го прилагат като управленски подход с техните служители и екипи, който е качествено различен и носи устойчиви резултати. “Файненшъл таймс” нарече коучинга като управленски стил новият мениджмънт на 21 век. Според сп. „Харвард Бизнес Ривю” коучинг индустрията надхвърля 1,5 милиарда долара годишно.

Благодарение на активната дейност на Международната коуч федерация от септември 2011 г. коучингът вече е саморегулираща се професия в рамките на Европейския съюз, следователно и в България.

ICF Bulgaria („Ай Си Еф България”) е местното представителство на Международната коуч федерация и е сдружение с нестопанска цел. Стратегията му е повишаване на осъзнатостта сред бизнеса и обществото у нас за ползите от коучинга като вътрешна и външна услуга и нов подход в управлението на екипи. Паралелно с това сдружението цели да бъде ресурс за всички, които се интересуват от коучинга и желаят да станат професионални коучове.

Поводът

Формалният повод за провеждането на пресконференцията бе Наградата на президента на ICF (ICF President’s Award), която бе връчена за първи път на българи – на Ирина Горялова и Петър Горялов в лично качество за приноса им за развитието на коучинга и ICF в България. Това стана на церемония на 26 септември 2011 г. на Годишната световна конференция на Международната коуч федерация в Лас Вегас, САЩ. Тя се връчва лично от президента на ICF по негова преценка на личност или организация от целия свят за принос към развитието на коучинга.

Използвайки повода на високото международно отличие, Управителният съвет реши ICF Bulgaria да проведе първата пресконференция за коучинг у нас с цел да се вдигне разговора за коучинга и ролята на Международната коуч федерация и ICF Bulgaria за развитието на професионалния коучинг у нас и ефектът, който той може да има върху бизнеса, здравеопазването, образованието, държавния сектор и цялоно общество в идните 10-20-30 и повече години.

Медиите за първата пресконференция на тема коучинг на ICF Bulgaria

ВСИЧКИ МАЙСТОРСКИ КЛАСОВЕ НА ICF BULGARIA
ВСИЧКИ МИНАЛИ СЪБИТИЯ НА ICF BULGARIA