Отворена вечер на ICF Bulgaria събра над 80 гости в Телерик Академия

2012-07-11

Над 80 гости събра първата отворена вечер на ICF Bulgaria, посветена на коучинга.
Отворена вечер на ICF Bulgaria за коучинга в Телерик Академия
Събитието бе отворено за членове и нечленове на сдружението и се проведе с помощта на нашите любезни домакини от Телерик Академия, за което им благодарим!
Отворена вечер на ICF Bulgaria за коучинга в Телерик Академия

Целта на първата отворена вечер за коучинга бе повече хора, интересуващи се от коучинг, да имат възможност да разберат от първа ръка какво прави ICF Bulgaria и как да се възползват от инициативите ни. Екипът на сдружението представи какво сме свършили дотук заедно и запозна гостите с това какво предстои по част от инициативите ни през 2012 и 2013 г. Сред тях бяха:

 • Единствената по рода си инициатива Майсторски коучинг класове на ICF Bulgaria.
 • Безпрецедентната ABCD инициатива (Австралийско-българската коучинг инициатива, в която българи са коучвани от професионални австралийски коучове).
 • Представянето на сертификационни коучинг програми, акредитирани от ICF.
 • Първия мениджмънт Майсторски клас от поредицата на “Капитал” и съорганизиран с ICF Bulgaria с гост коуч Даян Бренън, МВА, мастър сертифициран коуч (МСС), коуч на НАСА и президент на ICF Global за 2008 г. Първата бизнес закуска на тема коучинг в България с Даян Бренън.
 • Проектът по изграждане на уебсайта на ICF Bulgaria с информация от страницата на ICF Global и местна информация от дейността на сдружението – ползите за членовете и как нечленовете и бизнесът да го използват.

Кирил Калев, който е член на ICF Bulgaria, откри и води увлекателно за гостите първата отворена коучинг вечер на сдружението. Благодарим на Кирил за прекрасната модерация и плавните преходи!
Отворена среща на ICF Bulgaria за коучинга в Телерик Академията

Презентациите на ICF Bulgaria представиха и разгърнаха пред участниците в срещата в хронологичен ред следните теми:

Петър Горялов, съосновател и председател на ICF Bulgaria, разгърна пред присъстващите по-голямата картина за реалните предизвикателства пред бизнеса в България и как коучингът може да подкрепи развитието му:
Отворена среща на ICF Bulgaria за коучинга в Телерик Академията

Той очерта и пътя и инициативите, които през годините са водени от ICF Bulgaria в посока към визията ни за това коучингът да стане интегрална част от бизнеса и обществото и да допринесе за устойчивото развитие на икономиката и просперитета на страната:
Отворена среща на ICF Bulgaria за коучинга в Телерик Академията
Петър представи и инициативата Майсторски коучинг класове на ICF Bulgaria, чийто създател и лидер е от 2011 г. и какво предстои. Той сподели и каква е визията и смисълът на тази инициатива и как присъстващите могат да вземат максимума от нея.

Ирина Горялова, съосновател и Директор “Комуникации” на ICF Bulgaria, говори по следните теми:

 • Що е то коучинг?
 • Защо коучинг няма превод на български?
 • Какви са разликите между коучинга и обучението, менторството, консултацията, терапията?
 • Защо възвращаемостта от коучинг услугата може да е средно 7 пъти (700%)?
 • Кои са най-новите тенденции в коучинг индустрията в света? (Проучването на PricewaterhouseCoopers за 2011 г., което е най-обширното в историята на коучинга).

Отворена вечер за коучинга на ICF Bulgaria в Телерик Академия

Коучинг индустрията по света и в Източна Европа в цифри:

Обем на световната коучинг индустрия:

Общо приходи от коучинг услуги в света: ~2 млрд. долара. В Източна Европа: 69 млн. долара.

 • Брой коучове в света: 47 500. В Източна Европа – 3500.
 • Среден годишен приход от коучинг услуги (в световен мащаб): 47900 щатски долара.
 • Средна цена на коучинг сесия на астрономически час: 229 щатски долара.

Сред ключовите тенденции в сферата на коучинга са:

 1. Расте търсенето на коучинга като услуга:
  • 77% от коучовете казват, че се увеличава броят на коучинг клиентите
  • 62% казват, че се увеличава броят на коучинг сесиите
  • 76% казват, че се увеличават приходите от коучинг услугите
 2. Все повече хора се сертифицират като професионални коучове:
  • 78% от коучовете в света са преминали сертификационен коучинг курс, акредитиран от международна професионална организация.
 3. Най-голямото препятствие пред коучинга в световен мащаб:
  • 43% от анкетираните считат, че най-голямото препятствие за коучинга в следващата година са хора, които се наричат коучове и предлагат коучинг услуги, без да са специално обучени за това.

Ирина Горялова, която е и лидер на проекта за изграждане на уебсайт на ICF Bulgaria, разясни пред гостите на срещата, че целта му е да бъде надежден и достоверен източник за всеки човек или организация, която желае да си наеме професионален коуч, за всеки, който иска да се сертифицира или акредитира като коуч, както и за всички, които се интересуват от коучинга и от коучинг подхода като управленски стил. Тя представи информация как членове, нечленове на сдружението и представители на бизнеса и всяка друга организация могат да ползват уебсайта на ICF Bulgaria:

 • Ако сте бизнес или друга организация, която търси коуч;
 • Ако търсите коуч в лично качество (популярно като личен/лайф коуч / коуч за лични цели);
 • Ако вече сте професионален / сертифициран коуч.
 • Ако искате да се сертифицирате като коуч.
 • Ако се интересувате от коучинга и имате нужда от качествена и достоверна информация за коучинга.
 • Ако сте представител на медиите.

Отворена вечер за коучинга на ICF Bulgaria в Телерик Академия

Костадин Стоилов, който освен директор “Професионално развитие” и член на Управителния съвет, е лидер на ABCD инициативата, ни разказа за този уникален по рода си съвместен проект на ICF Bulgaria и ICF Victoria – коучове от далечна Австралия коучват българи. ABCD е съкращение от Австралийско-българско коучинг развитие. Оказа се, че такава съвместна инициатива на две ICF представителства досега никога не е имало в историята на Международната коуч федерация – професионални коучове от една страна да коучват клиенти от друга, камо ли от различни континенти. Първата вълна от коучинг партньорство завършва скоро.
Стартирахме тази инициатива, за да имат повече хора у нас възможност да се докоснат до професионалния коучинг. С предимство са хората, които активно допринасят за развитието на коучинга или са лидери на проекти в ICF Bulgaria, членове на сдружението, както и фигури в обществото, които могат след това да са своеобразни посланици за ползите от коучинга, разказа Костадин Стоилов:

Отворена вечер за коучинга на ICF Bulgaria в Телерик Академия

Кирил Калев представи и серията от събития, които ICF Bulgaria, подготвя за 2012-2013 г.:

 • Първия мениджмънт Майсторски клас от поредицата на “Капитал”, посветен на коучинга с гост-коуч Даян Бренън, МВА, мастър сертифициран коуч (МСС), коуч на НАСА и президент на ICF Global за 2008 г. Събитието се организира в партньорство с ICF Bulgaria и лидер на проекта е Ирина Горялова.
 • Първата бизнес закуска на тема коучинг в България, организирана от ICF Bulgaria. Неин специален гост ще е Даян Бренън. Кирил Калев е лидер на този проект.
 • Конференция на ICF Bulgaria и панаир на сертифициращи коучинг училища – инициативи, които все още са проект.

Отворена среща на ICF Bulgaria за коучинга в Телерик Академията

Антония Дамянава, която съвместява ролите на Директор “Финанси”, Директор “Членство” и Секретар и е член на Управителния съвет на ICF Bulgaria и е един от сърцатите дългогодишни съмишленици в сдружението, разказа за ползите от членството в ICF Global и ICF Bulgaria. “Не питайте какво ще ви дадем, а какво вие можете да допринесете” е нашето мото като общност. Ние сме група съмишленици, обединени от желанието си да работим за каузата на професионалния коучинг в България, защото осъзнаваме, че колкото по-подготвени са коучовете и колкото по-информирани за ползите и рисковете са клиентите на коучинга, толкова по-качествена услуга ще получат, подчерта тя. Това е и ролята на ICF Bulgaria – да работим за спазването на високи професионални и етични стандарти от коучовете и за осъзнатостта и разбирането на коучинга като услуга, в кои случаи е подходяща и какви са ползите от нея, включително възвращаемостта на инвестицията. Всичко това произтича от осъзнатостта ни, че коучингът влиза в сърцевината на процеса на взимане на решения и ще повлияе върху бизнеса, образованието, здравеопазването и цялото общество:
Отворена вечер за коучинга на ICF Bulgaria в Телерик Академия

Гергана Павлова (на снимката долу) и Пламен Петров, които не са членове на сдружението, но ентусиазирано подкрепиха стремежа на ICF Bulgaria виртуално да представи сертификационни коучинг програми, акредитирани от ICF – инициатива, която все още е в активно развитие. Те активно работиха по този проект и представиха статуса му пред всички интересуващи се от това да се запознаят с повече предложения за сертификация като професионален коуч. Рекорден брой коучинг училища – 29, са заявили интерес да бъдат представени в България виртуално, което също е абсолютен прецедент в света. Обсъждаме както виртуално видеоконферентно представяне, така и посещение на живо. ICF Global е акредитирала над 200 сертификационни коучинг програми, предлагани навсякъде по света.
Отворена вечер за коучинга на ICF Bulgaria в Телерик Академията
Свилен Колев, член на ICF Bulgaria и лидер на Empty Glass Conversations – инициатива за неформални разговори по всякакви теми, свързани с коучинга.
Отворена вечер за коучинга на ICF Bulgaria в Телерик Академия
Радка Карагьозова е прекрасният модератор на инициативата Майсторски коучинг класове на ICF Bulgaria през 2012 г.:
Отворена вечер за коучинга на ICF Bulgaria в Телерик Академия

Петър Горялов демонстрира една кратка практика за слушане в класически разговор за цели с Радка Карагьозова, която бе клиент-доброволец за демонстрацията.
Отворена вечер за коучинга на ICF Bulgaria в Телерик Академия
След това участниците в отворената вечер имаха възможност да опитат тази проста практика на място в разговор по двойки. Слушането промени атмосферата в залата:
Отворена вечер за коучинга на ICF Bulgaria в Телерик Академия
Отворена вечер за коучинга на ICF Bulgaria в Телерик Академия
Отворена вечер за коучинга на ICF Bulgaria в Телерик Академия
Отворена вечер за коучинга на ICF Bulgaria в Телерик Академия
Отворена вечер за коучинга на ICF Bulgaria в Телерик Академия

Гостите на събитието бяха много отворени, любопитни и задаваха толкова много въпроси, че събитието продължи повече от предвиденото.
Отворена вечер за коучинга на ICF Bulgaria в Телерик Академия
Презентация на екипа на ICF Bulgaria в PDF:

Пътят на ICF Bulgaria и Инициативи 2012-2013: Презентация в Телерик Академия, 11 юли 2012 г.
ВСИЧКИ МАЙСТОРСКИ КЛАСОВЕ НА ICF BULGARIA
ВСИЧКИ МИНАЛИ СЪБИТИЯ НА ICF BULGARIA