Какво оставихме след нас?

Скъпи приятели,

В края на този месец ще предадем щафетата на председателството на Ай Си Еф България на новия лидерски екип и нашата организация ще навлезе в следващия период на своето израстване. И това е толкова вълнуващо 🙂

Изключиелно съм благодарна за безценните уроци, които получих, предизвикателствата, които ме накараха да се надскоча и подкрепата и доверието на моите колеги от борда и всички вас.

Изминалите няколко години ми подариха възможността да съм част от израстването на нашата професионална общност и да съм свидетел на ентусиазма и инициативата на колегите и членовете ни. Позволиха ми да подкрепя идеите на нашите членове.  Усетих вълнението от това да държа в ръцете си наградата Chapter Recognition Award 2017, като оценка и призанине за свършеното от нашия екип. Почувствах се едновременно горда и смирена, когато, номинирана и подкрепена от колегите си, получих една от първите награди Young Leader Award 2018 – наблягам на “млад” – и осъзнах, че стъпка по стъпка съм извървяла трансформиращото пътешествие от майка на три прекрасни момчета, през професионален коуч, предприемач, доброволец и, неусетно, – лидер.

Открих десетки събития на нашата общност, на които се срещнах с десетки колеги с уникален поглед към коучинга. Бях част от организацията на две национални конференции, които ми показаха, че вътрешната неувереност и даже страх, не могат да бъдат спирачка, когато вярвам в това, което правя. Срещнах се с невероятно стойностни колеги от цял свят. Изградих нови приятелства. Имах възможност да уча и да се предизвиквам постоянно. Понякога времето летеше неусетно, понякога се чувствах на предела на възможностите си, понякога отвъд този предел, понякога имах чувството, че не се справям, че грешка, понякога си давах сметка, че заедно правим чудеса и през цялото време имах усещането за подкепра и смисъл на това, което създаваме заедно.

Изключително съм благодарна на всеки един от вас – на тези, които ми даваха пример, на тези които ме подкрепяха безрезервно, на тези, които ме провокираха да дам повече, на тези, които ме накараха да се докажа, на тези, които ми вярваха – вие си знаете кои сте – благодаря ви за безценните уроци!

Оставам част от нашата общност с вяра и ентусиазъм, защото видях как:

Заедно можем повече!

Бъдете здрави!

Мимс

Mariya Staykova, PCC

President

ICF Bulgaria Chapter

***

Приключение и предизвикателство за мен се оказа възможността да се присъединя към борда на ICF България през юни миналата година.

Предизвикателство – защото отговорността да представляваш високите етични и професионални стандарти на организацията изисква всекидневни усилия. Също – да бъдеш част от вдъхновен екип, който се старае да бъде промяната, която иска да види в ICF България и в света – чрез събития и инициативи, които да подкрепят и развиват общността.

Понякога, погледнато отстрани, не се вижда колко енергия и страст са необходими за случването на живота в организацията и съм благодарен на колегите от борда, че в моментите, когато личните ни „запаси“ намаляваха, винаги имаше някой, който да подкрепи с идея, усмивка или съдействие – и това е духът, който бих искал да предадем към екипа на новия борд.

Разбира се, участието в борда е и възможност – да задълбоча познанията си за организацията ICF в глобален мащаб, както и да се докосна до огромното богатство от ресурси, което предлага на своите коучове за професионалното им развитие. Също – свързаността с колеги от цял свят, заради която стават възможни фантастични проекти, например…

В спорта или музиката например, големите звезди „пропускат“ България, която е „малък пазар“. Но като част от борда на ICF България виждам, че е възможно да доведеш някоя от легендите на coaching в малка България – и това ще се случи още този юни, когато Дейвид Клатърбък ще проведе свой workshop тук.

Сега, в нова роля продължавам развитието си като част от борда на ICF и това е сериозна отговорност, която изисква от мен повече посвещение, повече креативност и повече работа. И се надявам да се присъедините към нашето приключение. Защото заедно сме по-силни, заедно можем повече!

Росен Рашков

Директор „Професионално развитие“

***

Здравейте,

Аз съм Теодора Каменова и съм коуч от 2012 година. Още докато учех в обучителната си програма в коучинг компетенции се „заразих“ от коучинга завинаги. След завършването на моето обучение започнах да превеждам на следващите коучинг групи. Междувременно бях и асистент в онлайн обученията. Някак исках да остана по-дълго време сред по-широката общност от обучаващи се коучове. „Повтарях“ знанието от различни перспективи, пречупени през различните обучители. Контактувах с бъдещите коучове, които искаха да повишат своята осъзнатост и да допринасят и за тази на другите. Коучингът се беше превърнал в професия и любима „зараза“, която исках да предам на следващите.

Всичко това ме доведе до решението да се кандидатирам за член на борда на Ай Си Еф през 2016. Така в ролята си на „Директор членство“ исках да им спестя  някои трудности по пътя към професионалния коучинг, които изпитвахме с колегите от първите групи. Вярвах и съм убедена и сега, че само бидейки част от силна професионална общност може да се развиваме и да сме успешни коучове.

През първия си мандат възвърнахме доверието в организацията, осигурихме яснота и прозрачност на дейността ни, създадохме стойност за членовете, обърнахме в положителен и стабилизирахме финансовия баланс на сдружението. Адресирахме и много неща, които наши бивши и потенциални кандидати споделиха с мен в обратна връзка, че искат да видят, за да се върнат и да станат част от общността. Защитихме професията и в момент на некоректно зададена заявка за коучинг услуга. Удовлетворена съм, че имах възможността да редактирам превода на писмения изпит към МКФ. Така дадохме възможност и на кочуове, които не владеят английски да се акредитират.

Във втория си мандат съм горда, че въведохме и друго ниво на участие в общността – Клуб „Приятели“. Това помогна да се намали таксата от 250 лв на 120 лв за членовете. С Клуба стана възможно да обхванем и симпатизанти на коучинга или колеги, които са в процес на обучение. Така осигурихме възможност да са част от по-широката коучинг общност хората, които не могат или не им е смислено да заплащат членска такса на глобалната организация. Радвам се, че успяхме да привлечем членове извън София и България. Макар да не задържахме част от тях, защото не се справихме с осигуряването на качествена аудио и видео връзка от срещите ни.

През тези 4 години съм свидетел как наистина действащите коучове намират смисъл да останат членове. Активираха се да участват по-често в събития и инициативи на сдружението и споделяха информация, реферираха към клиенти. И това не беше в резултат на измисления от мен акростих с описани ползите от членството в глобалната организация и местното сдружение. 😊 А беше от вътрешна убеденост и реално усетени ползи от членството.

Изключителна гордост изпитах, когато всичките 7 колеги, отговорящи на изискванията за РСС акредитация, се включиха в инициативата „Игнайт“ на Фондацията на Международната Коучинг Федерация. Те дариха всеки до 10 часа про боно коучинг на образователни лидери. Инициативата целеше да подкрепи развитието на образованието в световен мащаб, създавайки условия за социален прогрес. „Ignite” се фокусира върху четвъртата глобална цел за устойчиво развитие (SDG 4) на Стратегия 2030 на ООН – „Осигуряване на приобщаващо и равностойно качествено образование и стимулиране на възможностите за учене на всички през целия живот“. До този момент само ми се искаше да докажа чрез личен пример, че коучингът не само помага на богатите да останат такива или да увеличат богатството си. Вярвам, че е нужно да стига и до хората, които не могат да си позволят да плащат за тази услуга. Но след като се обърнахме към членовете си, за да им споделим, че има 14 кандидатури за „Игнайт“ от страна на образователни организации, откликът на колегите беше изключително силен. Пожелалите да дарят времето си бяха също толкова много. Направихме паралелна инициатива, която нарекохме Коучинг дар, в която се включиха още 6 колеги. Така обхванахме всички организации, желаещи да получат коучинг. Това засили у мен вярата, че коучингът е не само професия и бизнес, а призвание и мисия.

Благодаря ви, прекрасни колеги! Гордея се, че съм част от тази професионална общност! На новия борд желая да случва с лекота визията на сдружението! Нека продължим да допринасяме за повишаването на осъзнатостта на повече хора! Нека коучингът „зарази“ повече сектори, да спомогне да се развие коучинг култура в повече организации  и нека заедно въздействаме за подобряването на средата в България!

Заедно сме по-силни!

С признателност,

Теодора Каменова РСС

Директор членство 2016-2020

***

ICF Bulgaria беше едно от поредните предизвикателства в моя живот. Съдбата сама ме доведе до този избор, поради което бих посъветвала хората да вярват в себе си и да не се страхуват да  опитват.

 

Член съм на организацията от края на 2015-та година. Благодарна съм на човека, който ме доведе в нея и който повярва в мен, за да мога днес да съм тук и да споделя какво беше за мен да съм член на борда на международна и световно призната организация.

Като член на УС на сдружението имах възможност да работя в екип от чудесни хора, които влагат сърце, душа и безумно много усилия в името на организацията, за да продължи тя да съществува и да се развива. Генерирахме и реализирахме много идеи, постарахме се да направим общността по-видима и да позиционираме бранда като знак за качество в България. За тези 2 години като официален член на борда и още почти цяла една, в която подкрепях дейността му, успях да натрупам разнообразен опит, да се запозная и срещна с едни от светилата в сектора и да оставя своя малък принос към бъдещето на организацията в България. В никакъв случай не беше лесно, имаше много напрегнати моменти, много безсънни нощи, разочарования и много победи, но всички усилия си заслужаваха и съм щастлива, че работихме заедно с всички тези прекрасни и можещи хора. Смятам, че именно те са най-ценни, за да продължи организацията да съществува, да се развива и да трупа все по-големи успехи.

Благодаря на всички колеги, които ни подкрепяха и помогнаха нашите идеи да станат реалност – именно в това е силата на общността.

Вероника Михайлова

Директор „Комуникации“

***

Здравейте, скъпи коучове и приятели на професионалния коучинг! Казвам се Мария Белопитова и съм професионален коуч и член на ICF от 2016г. Към обучението като професионален коуч ме доведе любопитството и очарованието, които изпитах по време на моя личен коучинг като лидер в организацията, в която тогава работех. Коучингът ми помогна да осъзная, че в живота ми предстои преломен момент, за който отдавна съм се подготвяла, и който съм готова да случа. Така започнах обучението си. И още от момента, в който избрах за себе си да се обучавам в програма, акредитирана към Международната Коучинг Федерация, разбрах, че професионалното ми израстване като коуч е неразделимо с членството ми в професионалната общност на ICF. Избрах ICF заради ясните професионални компетенции и етични правила на професията, построени върху научни познания, проучвания, дългогодишна практика и силна общност от колеги  в много страни по света. Благодарна съм на първите си срещи с Мимс, Неда, Теди, Кирил Калев и други колеги от общността, които ме въведоха не само в спецификите на нашата професия, но и в чара на това да бъдем общност, да споделяме, да се развиваме, да бъдем смели, вдъхновени и силни заедно!

За мен общност означава принос, участие, споделяне. През 2018г. се кандидатирах за Директор „Финанси“, защото исках да се включа и да подкрепя развитието на нашата общност. За тези две години научих много за нашата организация, запознах се с много нови колеги от България и от света, бях свидетел на раждането на много идеи, някои от които реализирахме, други ще бъдат продължени от следващия борд. Имаше и радостни, и трудни моменти. Имаше и трудни финансови решения. Но това, с което ще запомня тези години, са толерантността, взаимността и нестихващото вдъхновение на колегите от Борда, и изключителното усещане за подкрепа от страна на общността! Благодаря ви, колеги!

И важното е, че днес нашата организация – Ай Си Еф България – е силна, финансово стабилна, има своите повече от 10 годишни професионални традиции и опит, и е разпознаваема като еталон на високо качество и професионализъм!

Да бъдем заедно!

Мария Белопитова

Директор „Финанси“