БАЛАНС МЕЖДУ ПРОФЕСИОНАЛЕН И ЛИЧЕН ЖИВОТ – Как коучингът помага за постигането му?

Има периоди, в които сме толкова погълнати от професионалните си цели, че отлагаме грижите за себе си, отлагаме да обърнем внимание на децата си, на партньора си , оправдаваме се с много ангажименти … Какви са последствията от това? Готови ли сте да ги понесете? А заслужава ли си?

Обичайно ние сме въвлечени емоционално в ежедневието си и в отношенията си с хората. Трудно е да излезем от тази емоция и да видим ситуацията обективно. Мислим си, че това, което мислим е истина. Но историята, която си разказваме, се оказва, че е само една гледна точка, захваната от различни страхове, емоции, вярвания и минала опитност. Също така често възпроизвеждаме очакванията на другите хора, а не живеем според собствените си виждания. В ежедневието летят към нас задачи, които сякаш са извън наш контрол. Това създава усещане за стрес, който замъглява реалността. И въвлечени в тези емоции, ние пренебрегваме личния си живот.

Някога и аз живеех с подобна нагласа и когато за първи път се срещнах с коучинга бях направо изненадана какво си причиняваме сами на себе си, защото се оказва, че стресът е това как ние възприемаме света. Светът и ситуациите сами по себе си са неутрални. Ние им придаваме цвят с емоциите и вярванията си. Това сваля нашата продуктивност и обективност, от там – пренебрегваме личния живот. А той е важен, защото от него се зареждаме. И ако инвестираме време и средства за баланс на личния живот, това ще ни се отплати във времето чрез здраве, удовлетворение и устойчивост, която е основа за по-добри професионални резултати и профилактика на бърнаут.

Какво прави професионалният коуч и как той може да Ви помогне да случите целенасочено промяната, която търсите и то в пъти по-бързо, отколкото ако се оправяте сами? – ще Ви разкажа, както от личен опит, така и от опита ми с клиенти.

Професионалният коуч, е изучавал методология, която произлиза от позитивната психология, комбинирана още с лингвистиката, невро науките и физиологията. Коучингът е методология, създадена с цел развитие на човешкия потенциал, а той доказано се развива в условията на здраве и щастие. Така професионалният коуч е трениран да Ви води в един дискусионен процес, в който Вие целенасочено да развивате себе си, способностите си, да разглеждате ситуациите от страни, от високо, от обувките на другите, да намерите начин да управлявате емоциите си, да намирате нови решения, за да сте по-успешни, по-спокойни и по-щастливи. Това е процес и градивна дискусия, без оценка и без вина, в която всички емоции са окей. Коучът е трениран да води клиента до положителен резултат и ново решение, полезно както за Вас, така и за хората около Вас. Ваш приятел може ли да направи това? От опит казвам – не, не може.

Защо професионалния коуч не дава съвети? – Какво чувствате, когато някой Ви дава съвет? – обичайно – вътрешна съпротива, напрежение. Защо? Защото никой не познава по-добре от Вас самите Вашия живот, Вашите потребности, ценности, желания, копнежи, таланти и силни страни.

Професионалният коуч е обучен как да задава въпроси , така че Вие да изследвате и развиете този Ваш скрит потенциал, да преодолеете трудностите и вътрешните саботьори, за да постигнете целите и желанията си. Той ще Ви партнира с подходящи упражнения да откриете сами в себе си нови ресурси, за да увеличите увереността си и да подредите приоритетите си, да създадете нови навици, да общувате по-лесно с околните и да станете по-спокойни. Това ще намали стреса Ви, ще станете по-продуктивни и от там, ще освободите повече време за себе си и близките си. Спокойствието идва естествено с настъпването на вътрешна промяна и намирането на нови решения, които са произлезли от Вас самите, а не сте ги получили като съвет. Чувала съм изказвания “за какво са приятелите – да помагат”, но да бъдем честни – това, което описвам тук, приятелите не могат да ни дадат, освен ако не са обучени в методологията коучинг. За това и аз ползвам коуч. Ами нали и аз съм човек, макар и коуч.

Огромната разлика идва от осъзнаванията, които дава коучингът чрез своите упражнения и структура на водене да дискусия. Без осъзнаванията, ние не можем да случим промяната, колкото и да ни се иска. Разликата между това да знаем нещо и да сме го осъзнали е съществена. Осъзнаването става на физическо ниво – нещо като интеграция на знанието. То е много естествено и в процеса ни на израстване често имаме такива моменти. Някой го усещат в тялото си като освобождаване, други го виждат като светлина, трети чуват нов вътрешен глас. При всички има момент на облекчение. Коучът помага целенасочено да се забърза в пъти този процес на осъзнаване и промяна, което е безценно. Чрез коучинга ние сякаш помъдряваме, а в същото време изпитваме повече радост и щастие. С лекота започва да ни се случват положителни неща в живота. От личен опит и от споделянето на клиентите мога да кажа, че промяната е трайна и повишаването на качеството на живот е значително. Инвестицията в коучинг всъщност е нищожна на фона на това да намерим начин да си подобрим баланса “работа – личен живот” навреме чрез нашата вътрешна промяна. Всяка промяна започва първо вътре в нас и след това се проявява в реалния живот. За мен професионалният коуч е най-добър партньор в този процес. Защо? – мога да обобщя така: той вярва в нас, както никой друг не вярва в нас, гледа напред и чрез своите знания как да задава въпроси (което повярвайте си е наука и ние тренираме какви въпроси и как да ги задаваме, за да сме максимално полезни) помага по-бързо да си отговорим на въпроса “какво и как да подобрим сега, за да имаме по-добро настояще и по-добро бъдеще в професионален и в личен план едновременно”. За това и аз станах коуч.

Автор: Ивет Павлова, АСС, НЛП Бизнес и Лидершип Коуч, треньор с уелнес подход , финансист по образование, с 15 години опит в корпоративния свят преди да стане коуч. П ет години вече Ивет партнира на предприемачите и лидерите в компании с индивидуален коучинг и трейнинги да постигат професионалните си цели по-бързо като в същото време подобряват баланса в живота си навреме. Резултатите на клиентите я вдъхновяват да продължава да популяризира професионалния коучинг. Тя вярва, че за да подобрим света, в който живеем, първо трябва да подобрим себе си и взаимоотношенията си с близките, с екипа, с колегите и така ще станем част от положителна вълна на промяна. Колкото повече хора го направят, толкова по-позитивна среда ще създадем.