Баланс между личен и професионален живот – друга гледна точка

Има множество материали, открито оспорващи идеята, че баланс между кариера и личен живот е постижим.

Сред причините, които авторите посочват, са постоянна дигитална свързаност с офиса,  сериозно време за пътуване и увеличаващ се натиск за резултати, изразен в мултитаскинг и все повече overtime. Може би  разпознаваш себе си в тези редове?

От друга страна, днешното ми търсене в Amazon показа над 40 000 резултата сред книгите, обещаващи  постигане на баланс в различните области на живота ни. Безчет семинари, уебинари и retreats казват „мисията е възможна”!

Kаква е истината – можеш ли да имаш баланс между професионален и личен живот или не?

“Независимо дали мислиш, че можеш или не можеш, и в двата случая си прав.” Хенри Форд

Ако не вярваш в равновесието, все пак не спирай да четеш. В следващите редове аз ще ти разкажа как коучингът помага за постигането му и кой знае, може да намериш нещо, което да промени мнението ти…

Според мен, големият враг на баланса е нещото, което наричам „автоматичен режим”.

То е нашата способност „да забравим за себе си” и да оставим да ни повлече цунами от дребни ежедневни събития. С тях се справяме, като развиваме множество ре-активни навици, с които отговаряме на изискванията на работата.

Появява се нужда от още един час работа днес? Разбира се. Работиш.

Знаеш как е!

И в процеса на търсене на баланс, първата ми задача като коуч е да стигнем до ясна осъзнатост – къде се намира клиентът в живота си спрямо това, от което се нуждае и иска?

Това е забавен творчески процес, в който коуч и клиент много приличат на златотърсачи, които със своето сито промиват реалността, за да отделят фактите от вярванията.

Особено внимание обръщаме на ограничаващите вярвания – Майкъл Хаят ги нарича „погрешни схващания за настоящето, които играят лоша шега на бъдещето ни”.

Например, че балансът зависи до голяма степен от външни фактори, а не от теб. Или че да имаш равновесие означава ЕДИНСТВЕНО равни дялове между работа и личен живот.

Както и че балансът е устойчиво във времето решение, което, постигнеш ли веднъж, работи вечно.

Казах „забавен и творчески” процес – и вярвам, че е такъв. Използваме разнообразие от техники и инструменти – съставяне на лични карти на равновесието, изобразяваме го като сбор от  важните за теб житейски сфери, представяме го чрез ярки визуални метафори и, разбира се, с множество въпроси.

По какъв начин намирането на баланс ще повлияе на живота ви?

В кои области от вашия живот трябва да се фокусирате, за да постигнете личен баланс?

Голямата ценност на коучинг е в създаването на индивидуална система за измерване. Това също е част от процеса на определяне на твоята реалност и служи за изграждане на мост към равновесието, което искаш да имаш.

Звучи суховато? Нека ти покажа как работи!

Каня те да оцениш времето, което в момента инвестираш в личното си развитие, по скала от 1 до десет, където 1 е „нямам време за това” и 10 е „разполагам с достатъчно време за развитието си.”

Да кажем, че го оценяваш „около 5”.

Добре, но какво означава 5 конкретно за теб? В този момент от живота си на колко ти е нужно да бъдеш? Осем?

Чудесно! Какво е нужно да отидеш от 5 до 8? Каква е първата стъпка, която ще направиш?

Това е преломен момент – осъзнаването, че твоят баланс е твоя отговорност прелива в предприемане на действия, които да доведат до постигането му.

И заедно със своя коуч изследваш и чертаеш  собствен път до постигането на тази цел. Като не забравяш да отпразнуваш малките победи по пътя, разбира се.

Наблегнах на собствен път, защото няма една универсална рецепта.

Балансирането на професионалния и личния живот е ежедневно усилие да си СЪЗ-ДАДЕШ време за семейството, приятелите, време лично за теб в допълнение към изискванията на работното място. Колкото по-амбициозни са целите ти, толкова повече неща ще жертваш.

Ще правиш неща, които разрушават баланса. Тук е голямата ценност на коучинг, който е процес на научаване. Например научаваш , че още един час работа днес означава един час по-малко за семейството. Научаваш, че опитите да компенсираш това време веднага, обикновено водят до стрес, при това не само за теб.

Научаваш, че можеш да  компенсираш количеството време с качество.

Научаваш се да чуваш себе си – кога, къде и как да вложиш енергията си, за да имаш повече удовлетворение от всичко, което правиш. Създаваш нови навици и нагласи и това са научавания, които наистина остават цял живот.

А в това е истинската ценност на коучинг при търсенето на лично равновесие.

Автор: Росен Рашков